КАК ДА РЕАГИРАМЕ НА ДЕТСКАТА АГРЕСИЯ

5 Съвета от психолога Юлия Гипензайтер за това как родителите да реагират на детската агресия.



Детската агресия винаги си има причина и никога не е просто от инат или злина. Гипенрайтер съветва, че вместо да пресекат всяка проява на агресия у детето, родителите трябва да разберат какво се е случило и защо то е ядосано, недоволно и агресивно. Трябва да му се помогне да осъзнае своите чувства, да говори за тях и да се научи да ги контролира. В тази посока тя дава няколко препоръки:

1- Кажете на глас това което предполагате, че чувства вашето дете. Назовавайки емоцията, вие му помагате да описва с думи преживяванията си: "Ти сега изглежда си сърдит".

2- Изкажете на глас това за което мислите, че се сърди - направете това за него: "Ти сигурно се сърдиш, защото искаше да играеш, а аз те накарах да дойдеш да обядваме".

3 - Когато децата са малки те не знаят как да говорят за своите чувства. Помогнете им да се изразяват като им казвате : "Когато си недоволен можеш да ми казваш "Аз съм сърдит" или "Аз съм ти ядосан" и така ще разбирам какво се случва с теб".

4 - Кажете му, че го разбирате и се опитайте да се договорите с него, а не да притискате и изисквате.

5 - Ако чувствата му са много силни и детето не може да се справи с агресията си, му предложете разни начини да изрази гнева и недоволството си. Например - да мачка хартия, или да тропа с крака по пода, или да ръмжи като тигър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Copyright © 2012 МОБИУС ПСИХОТЕРАПИЯ All Right Reserved