20 ЗНАКА, ЧЕ ПАРТНЬОРЪТ ВИ Е КОНТРОЛИРАЩ – 2 ЧАСТ



11- Кара те да вярваш, че трябва да заслужиш доверието и доброто отношение - Разбира се, че ще се доверяваш повече на човек с който си от пет години от колкото на човек с който си от няколко месеца. Все пак, някакво количество доверие се предполага да има във връзката още от началото. Например не е нужно всеки път в детайли да даваш отчет за всеки момент от деня си. И не трябва твоят партньор автоматично да има право на достъп до имейлите ти или до историята ти в интернет. Ако доверието или цивилизованото отношение е нещо което трябва да заслужиш, значи отношенията ви не са здравословни.



12- Виновен до доказване на противното - Контролиращият човек много често има добри умения да ви кара да чувствате, че сте направили нещо лошо. Можете да влезете през вратата и да го откриете вече ядосан за нещо което е намерил, мислил или решил във ваше отсъствие. Разбира се той ще има доказателство за вашата грешка и вие може да чувствате, че е изградено цяло дело срещу вас макар и да не разбирате срещу какво точно. От това къде сте сложили неговата любима чаша за кафе, до това че сте обядвали с колега без да му кажете, вие винаги ще бъдете обвинен, че имате скрити мотиви. Защо той прави това? За да го използва, да ви накаже или  да ви карат да се държите по начина, по който той иска.

13- Да спорят с вас докато ви откажат - Докато някой контролиращи хора предпочитат да влияят незабележимо, други открито и периодично влизат в конфликти, всеки път когато им се открие възможност. Това се случва най-често, когато техните партньори са по пасивни. Контролиращите хора съзират възможност винаги, когато партньора им не се съгласи с тях, само защото той е склонен да избягва конфликти или просто е много уморен от скандалите за всичко.

14- Омаловажава вас или вашите вярвания - Това може да е вашата вяра или вашия мироглед. Може да са вашите културни традиции или вашето отношение към хората. Чудесно е когато партньорът ни може да провокира  интересни дискусии и да ни дава различен поглед върху света, но когато той ни кара та се чувстваме малки, смешни или глупави това не е нормално и редно. Или когато непрекъснато ви кара, да промените мнението си за нещо важно или за нещо в което вярвате. Да си отворен към нови преживявания е хубаво, но контролиращия партньор не вижда това като двупосочен път и единственото което иска е вие да мислите и да бъдете повече като него.

15- Кара ви да мислите, че не му подхождате или че не си заслужавате усилията -  Без значение дали ви карат да се чувствате по-непривлекателни от тях или непрекъснато изтъкват професионалните ви постижения сравнявайки ги с техните или дори сравняват вашите неуспешни връзки с техните бивши, контролиращите хора искат да се чувствате благодарни, че вие сте във връзка с тях. Това създава динамика в която вие ще бъдете склонен да работите все по-усилено за да ги задържите и да ги направите щастливи - мечта за някой, който иска да доминира във връзка.

16- Подигравки и надсмиване, които ви карат да се чувствате неудобно - Шегите дори дразненето може да бъде модел на взаимоотношения в една дълга връзка. Ключовият аспект е дали това ви кара да се чувствате комфортно и обичани. Във много контролиращи връзки, емоционалното малтретиране може да бъде прикрито като „аз само си играех с тебе не го приемай лично“. И не стига, че се чувстваш зле от критиката, но и си допълнително обвинен, че  приемаш нещата по грешния начин. Практически на тебе ти е казано, че ти нямаш право на своите собствени чувства – класически ход на контролиращите хора.

17- Когато нещо във секса ви кара да се чувствате зле -  Контролиращата динамика много често си проправя път и в леглото. Понякога чувствате, че някой неща не са правилни по време на секс, но по често това усещане идва след сексуалния акт. В който и да е от двата случая ако често преживявате притеснение за това какво се случва в сексуалните ви отношения, това е знак, че нещо не е наред във вашата връзка.

18- Неспособност или нежелание да чуят вашата гледна точка -  Може да забележите, че много често сте прекъсвани или че вашето мнение много бързо е забравено или изобщо не е било чуто. Вероятно разговора винаги е толкова доминиран от вашия партньор, че вие не можете да си спомните последния път в който той ви е попитал истински за това какво ви се случва и действително е слушал отговора. Също така, когато и да сте се опитвали да му дадете обратна връзка за това как неговото поведение ви кара да се чувствате, той или не е бил способен да я приеме или се е направили че не я чува.

19- Саботира усилията ви към здравословни промени -  Да омаловажава целите ви във фитнеса, да ви изкушава със цигари, когато сте решили да ги спрете, да не уважава вашето решение да пиете по едно питие, а не три – това са начини той да се противопостави на вашите опити да сте по-здрав и по-силен човек. Понеже контролиращите хора се възползват от слабостта на своите партньори е съвсем естествено да използват това.


20- Да омаловажава професионалните ви и обучителни цели, като ви кара да се съмнявате в себе си -  Може би вие винаги сте си мислели, че можете да запишете право, но сега вашият партьор ви кара да си мислите, че оценките ви не са достатъчно добри за да влезете. Може би сте имали силно желание да започнете свой бизнес, но вашия партньор е склонен да мисли, че идеите ви са глупави и вие сте загубили увереност да ги следвате. Често контролиращия партньор ви използва като оръжие срещу самия вас, като посява семена на съмнение за това, че сте достатъчно талантлив, умен или работлив та да направите така, че хубавите неща в живота да ви се случат. Това е друг начин те да отнемат вашата автономност,  като ви карат да се чувствате зависими от тях и по този начин да осъществят своите цели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Copyright © 2012 МОБИУС ПСИХОТЕРАПИЯ All Right Reserved