20 знака, че партньорът ви е контролиращ – 1 част



Токсичните връзки могат да се промъкнат почти при всеки, а нездравословните и опасни патерни не винаги са очевидни. Контролиращото поведение не познава граници. Хора от всякаква възраст, пол, сексуална ориентация или социален статус, могат да бъдат в контролираща връзка и да играят, която и да е от двете роли.

Много от нас си представят контролиращия партньор, като човек груб с всеки по пътя си, физически агресивен, непрекъснато заплашващ, поставяш ултиматуми и командващ ви как да се облечете от главата до петите. Всички тези знаци са наистина обезпокоителни, но има много други, които изглеждат по съвсем различен начин.


Контролиращите хора използват цял арсенал от инструменти, за да доминират над партньорите си, без значение дали партньора им разбира какво се случва или не. По някога емоционалната манипулация е толкова сложна, че човека който е контролиран всъщност вярва, че той самия е злодей или смята че е невероятен късметлия, че партньора му го подкрепя. Без значение дали контролиращото поведение води до емоционално или физическо контролиране, това не е здравословна ситуация. Ако вие забележите повече от два от тези знаци във вашата връзка, замислете се сериозно.

1 - Изолиране от приятелите и семейството ви - Това може да започне невинно, но обикновено това е първата стъпка на един контролиращ човек. Той може да се оплаква колко често говорите с брат си по телефона или да казва, че не харесва най-добрият ви приятел и да настоява, че повече не трябва да се виждате с него или да се опитва да ви настройва срещу всички, на които преди сте разчитали. Неговата цел е да ви откъсне от вашата подкрепяща среда и да намали силата ви, за да предотврати вероятността да се изправите срещу него.

2 - Хронично критикуване - Критикуването както и изолацията могат да започнат с малки неща. Фактически някои хора успяват да убедят себе си, че партньора им ги критикува, защото се опитва да им помогне да бъдат по-добър човек. Те могат да рационализират, че не е чак толкова голяма работа, че той или тя не харесват начина по който те се обличат, говорят, ядът или декорират къщата си и те не трябва да го приемат лично. Всъщност колкото и всяка индивидуална критика да изглежда малка, ако това константно присъства в отношенията ви е много трудно да се почувстваш приет, обичан или оценен. Ако всяко малко нещо, което правиш, може да бъде подобрено в очите на твоя партьор как можеш да бъдеш оценен като равен на него или още по-малко безусловно обичан.

3 - Директни заплахи - Хората смятат, че заплахите трябва да бъдат физически, че да са проблем. Но заплахи че ще те напусне, че ще ти махне привилегиите, дори заплахите, че ще нарани себе си, могат да бъдат емоционална манипулация, толкова силна колкото и физическата заплаха. Има много случаи в които партньора се чувства заседнал във връзка и не може да си тръгне, не от страх за себе си, а за това че партньора им ще си навреди или ще се нарани ако го изоставят. В други случаи, човек може да бъде заплашен, че ще загуби дома си достъп до децата си или финансова подкрепа. Реални или не заплахите са само един друг начин, контролиращия човек да получи това което иска.

4 - Поставяне на условия за приемането, любовта и секса - „Обичам те много повече, когато успяваш да се справиш с продажбите на работа“, „В момента нямам желание за интимност, но ако продължиш да ходиш на фитнес и да свалиш още килограми ще станеш по-привлекателен за мен“, „Ако изобщо не се стараеш да правиш вечеря, аз изобщо не разбирам какво правя в тази връзка.“, „Ще бъдеш много секси само да се поправиш прическата“, „Ако най-сетне завършиш университета, ще имаш какво да си говориш с моите приятели и аз няма да се чувствам толкова неудобно.“ Някой от тези примери са по-брутални от други, но посланието е едно и също:“ ти в момента не си достатъчно добра/добър". Това е често срещан начин за обезценяване в много връзки.

5 - Списък с услуги - В нормалната здрава връзка има усещане за реципрочност. Очаква се двамата партньори да се грижат един за друг и да не си броят и малкото време прекарано в помощ на другия. Ако вашия партньор пази списък за нещата в който ви е помогнал или за които сте му поискали услуга, то това е неговия начин да има надмощие.

6 - Вменяване на вина  - Много контролиращи хора имат уменията, да направят така, че емоциите на партньора му да работят в тяхна полза. Ако те могат да манипулират партньора си да изпитва вина за всичко което се случва, то по-голяма част от работата на манипулатора е свършена. Техните партньори с радост биха направили каквото и да е за да премахнат тази вина. Това често означава да се откажат от мнението си относно връзката, което ги вкарва директно в ръцете на контролиращия.

7 - Създаване на усещането, че сте задължени - Контролиращите хора в началото могат да са много романтични, но ако разгледаме по-отблизо поведението им , много от тези жестове- скъпи подаръци, луксозни ресторанти, авантюристични екскурзии, пълен достъп до неговата кола или дом, могат да бъдат употребени за контролиране. Те създават впечатлението, че очакват да им дадете нещо в замяна или че сте му длъжник, заради всичко което ви е дал. Това може да направи емоционално или логистично трудно, да си тръгнете после когато поискате това.

8 - Шпиониране, следене и желание за постоянно разкриване - Контролиращия партньор непрекъснато има чувството, че е в правото си да знае повече от колкото всъщност има право. Без значение дали ви шпионира или открито заявява, че вие трябва да споделяте всичко с него, това е нарушаване на вашите граници. Може би той ви проверява телефона или се логва в мейлите ви или проверява историята на в компютъра ви и се оправдава, че е „изгарял“ пред и че има проблеми с доверието или старото стандартно „ако не си направил нищо нередно, няма да имаш нищо против да ми покажеш“. Това е нарушение на личното ви пространство и изпраща посланието, че той не ви се доверява и наместо това иска за заяви едно полицейско присъствие във вашите отношения.

9 - Ревност, обвинения и параноя - Ревността на партньора може да бъде ласкателна в началото, може да бъде видяна като обожание, колко много той държи на вас. Когато стане по-интензивна, тя може да бъде плашеща и обсебваща. Партньор, който вижда всяко действие което вие правите, като флирт и е подозрителен и се чувства заплашен от всеки човек, който се приближи към вас за контакт, може да бъде несигурен , тревожен, и параноичен. В допълнение, когато това стане част от вашата връзка, това по всяка вероятност е желание за контрол.

10 - Неуважение към нуждата от време за себе си - Това е друг начин да намали вашата сила, като ви кара да се чувствате виновен за времето в което имате нужда да сте сам или за това, че не го обичате достатъчно, защото имате нужда от по-малко време с него от колкото той с вас. Нормално е двамата партньори да имат различна нужда от време за себе си. Дори и двамата да са интроверти или екстроверти. В здравата връзка има комуникация по отношение на тези потребности. В контролиращите връзки, човека който има нужда от време за себе си бива изкарван злодей.

източник: www.psychologytoday.com
автор: Andrea Bonior, Ph.D.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Copyright © 2012 МОБИУС ПСИХОТЕРАПИЯ All Right Reserved