ПСИХОЛОГИЧЕСКИ РЕЧНИК НА СКЕПТИКА




Терапевтични отношения – извратени отношения стремящи се към сътрудничество, между двама човека, които систематично се измъчват един друг с цел на единият да му стане по-добре по някое време. Тези отношения не приличат на никои други и вашият терапевт ще настоява на това. Наличието на тази страна от отношенията позволява все пак по-някакъв начин всички учасници да оцелеят .



Хипноза – това е когато меко и ласкаво или обратно, силно и рязко ви казват, че ще настъпи момент, когато ръцете ви ще натежат. Ако сте достатъчно уморени и нямате особени причини да възразявате, може и да заспите.

Групова терапия – това са десетина човека, които седят в кръг и чакат водещия да направи нещо. В повечето групи това така и не се случва, което води до конфликти, които неясно как се оказва, че са за доброто на всички и хората в групата абсурдно на цялата ситуация накрая са доволни и се чувстват „личностно израснали“. Така че ако попаднете на водещ който мълчи, може да считате, че ви е провървяло.

Психотерапия – способ да разберете, че не поемате отговорност за себе си (толкова колкото му се иска на терапевта ви), и не сте в контакт с истинските си чувства(които винаги са неприятни) , и че ще ви боли главата до тогава, докато не започнете да работите с истинските си проблеми(които изобщо не осъзнавате).

Проблем – това което вие не считате че имате, а всички други ви заставят да решите.

Симтом - това което считате за свой проблем: лошо настроение, главоболие, страх от мравки. Не се и надявайте да убедите психотерапевта, че проблема е именно в това. Каквото и да правите той все ще търси нещо друго.

Защитни механизми – естествена склонност на човека да забравя неприятното, да се прехвърля вината на другите и да сменя темата на разговора, когато той стане тягостен и неприятен. Разбира се когато се опитат да ви лишат от това, вие ще се съпротивлявате. В зависимост от вашата изобретателност и упорство могат да ви удостоят със званието Труден Клиент.

Истински чувства – това което е неприятно и неправилно да се проявява в изисканото общество. Ако искате да зарадвате терапевта си не му носете бонбони и подаръци, а му кажете какво ви е забранявала майка ви да говорите.

Личностно израстване – скъпо струваща илюзия, изискваща непрекъснато да се променяш. Хората поддали се на този порок обикновенно са непоносими, а „израстването“ им е незабележимо за другите.

Психотерапевт – този който в течение на сесията се опитва да мисли не толкова за себе си колкото за вас – за разлика от всички преди него, които дори не са се опитвали. Психотерапевта мълчи, когато иска да ти каже нещо и говори, когато не разбираш защо мълчи. Полага всички усилия за да гарантира, че в даден момент ще е ненужен.

Клиент – Това сте Вие. За разлика от ПАЦИЕНТА , който е длъжен да изтърпи всички мъки на лечението, клиента приема активно участие в процеса. Клиента трябва да разбере, че няма да получи никакви съвети, препоръки и наставления и това е за негово добро.

Супервайзор – Наставникът на вашият психотерапевт. Присъствието му означава, че терапевта ви е зелен и неопитен. Терапевтите считат, че трябва да се ходи на супервизия, докато ти побелят косите и ти опадат зъбите. Ако ви се отдаде възможност да създадете достатъчно проблеми на психотерапевта си, вашият случай може да стане предмет на супервизия.

Екатерина Михайлова
"Пустяки психологии"

1 коментар:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Copyright © 2012 МОБИУС ПСИХОТЕРАПИЯ All Right Reserved