ПРАВИЛА ПРИ ОБЩУВАНЕТО С ДЕЦАЕТО НЯКОЛКО ПРАВИЛА ПРИ ОБЩУВАНЕТО С ДЕЦА ОТ РУСКИЯТ ПСИХОЛОГ ЮЛИЯ ГИПЕНРАЙТЕР.

1- Може да изразявате недоволство към отделни действия на детето, но не и към детето като цяло.2- Може да осъждате някои действия на детето, но не и неговите чувства.


3- Изказването на недоволство не трябва да бъде систематично, иначе ще прерасне в отхвърляне.

4- Не се месете в нещата с които е заето детето, освен ако не ви помоли за помощ. С ненамесата си му съобщавате: "Всичко е наред с теб. Ти разбира се ще се справиш и сам"

5- Ако детето се затруднява в нещо и поиска вашата помощ, то тогава вземете само тази част с която не може да се справи, а не цялата задача. После в процеса на усвояване постепенно му предавайте новите действия.

6- Позволявайте детето да се среща с отрицателните последствия от своите действия. Само тогава то може да развива своята съзнателност и отговорност.

7- Ако детето предизвиква у вас неприятни преживявания с поведението си, съобщете му за това. Направете го като говорите за собствените си чувства, а не за неговото поведение.

8- Не изисквайте от детето невъзможното или много трудно изпълнимото. Съобразете собствените си очаквания с възможностите на детето

9- Старайте се да не прехвърляте своите емоционални проблеми върху детето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Copyright © 2012 МОБИУС ПСИХОТЕРАПИЯ All Right Reserved