НАРОДА НА СЕНОИТЕ ИЗПОЛЗВА СЪНИЩАТА КАТО ТЕРАПИЯ


СЕНОИТЕ

През 30-те и 40-те години на 20-век група изследователи и писатели откриват изолиран народ в планинските джунгли на Малайзия. Те се наричат сенои и наброяват около 40 хиляди души. Сеноите са високи, грациозни хора със светлокафява кожа и къдрава коса. Живеят в големи семейни общности, ангажирани със селско стопанство. Една от забележителните особености на сеноите е техният природен имунитет към маларията. Основно те се хранят с растителна храна, въпреки че понякога ходят на лов и често хапват риба.


Сеноите са много музикален народ, свирят на лютня и флейта и съпровождат своето пеене с биене на барабани. Тяхната култура е миролюбива и проявата на жестокост при тях е много рядка. Основният принцип според който живеят е: „Съгласувайте всичко със своите близки. Ако се наложи да се противопоставите, го направете добронамерено“. Храната при сеноите е обща както и земята. Когато се случи нещастие всички се чувстват отговорни и ангажирани. В същото време всеки отделен човек се приема за уникална творческа личност.

Най-забележителната им черта обаче е тяхната изключителна психическа устойчивост и цялост. Депресията, неврозата и психозата изобщо не са им познати. Рядко се случва дори някой да се чувства претоварен или потиснат. Учудваща е тяхната емоционална зрялост, самообладание и откритост. Учените смятат, че тези умения те развиват по време на сън. Сеноите имат собствена система за работа със сънищата, която приемат като основна за поддържането на мира и спокойствието в обществото. Смята се, че те решават много от проблемите си в релността по време на сън.

ПРЕДСТАВА ЗА СЪНИЩАТА

„Какво сънува снощи“ е главният въпрос в живота на сеноите. Всяка сутрин започва със закуска по време на която се обсъждат сънищата на всеки член от семейството. Никой не си помисля да каже, че не помни. Като централен аспект от техния живот всички помнят своите сънища и с нетърпение ги разказват. След закуска най-старите членове във всяко семейството се събират в Съвета на селото и там продължават да обсъждат сънищата, като решават какви промени трябва да се направят в ежедневния живот.

Сеноиската система за управление на сънищата включва три основни правила:

1) Срещнете се с опасността в съня и я преодолейте

2) Научете се да се наслаждавате на сънищата си

3) Постигнете положителни резултати като извлечете творчески подарък от всеки сън

Първите разкази на сънища на сеноиските деца са още в ранна детска възраст. В началото те имат типични за децата сънища в които бягат от чудовища или зли животни. Сеноите учат децата си да намират другари в сънищата си и дори да се сприятеляват с враждебните сили. Ако това не се случи им помагат да ги победят. Когато станат юноши и се освободят от
тревожните си сънища се научават как да извлекат творчески резултати от тях. Това става като получат подарък от някои персонаж от съня. Това може да е песен, рисунка, послание,предмет. После възрастните им помагат да пресъздадат нещата видяни в сънищата. Така те развиват своите творчески заложби и също така се научават да трансформират нагативните преживявания в позитивни.

Може да се каже, че за сеноите цялото отношение към живота се гради на сънищата им. Например ако на човек му се присъни, че е в конфликт с някой от членовете на общността, той е задължен на яве да отиде при него, да му разкаже какво се е случило и да му се извини и дори да му предложи компенсация ако му е нанесъл някаква вреда.

Така изправейки се срещу опасността в лошите сънища и наслаждавайки се и получавайки подарък от добрите, човек по един естествен начин стига до промяна в реалността и поведението си, което пък от своя страна води до промени в сънищата и така това се превръща в един неспирен цикъл на растеж и развитие на съзнанието.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Copyright © 2012 МОБИУС ПСИХОТЕРАПИЯ All Right Reserved